Tillbaka till sökresultaten
107/357

Språklekar

Gissa vad jag beskriver

I den här leken gäller det att detaljerat beskriva saker, så att lyssnaren eller lyssnarna får rätt ledtrådar för att kunna gissa sig till vad som beskrivs.


Lekalternativ 1

Samla ihop föremål i en påse eller använd en bunt bildkort. Välj sedan ett av föremålen eller en av bilderna, vad du ”tänker på”, utan att visa föremålet eller bilden. När du förklarar, tänk då på att anpassa förklaringarna så att alla deltagare har en möjlighet att gissa. Den som tror sig gissa vad som avses får markera det på ett överenskommet sätt, inte ropa ut det i luftan. Så här får alla en chans att svara. Då någon gissat rätt visar du föremålet eller bilden. När deltagarna lärt sig leken kan de turvis förklara medan de andra gissar.


Lekalternativ 2

I den här varianten leker ni parvis. 

Deltagarna får varsin bild. Utan att visa bilden för sin kompis beskriver de turvis för varandra vad den egna bilden föreställer. Om det känns omöjligt att gissa kan ni i stället ställa ja/nej-frågor tills den andra kommer på vad det är. Då båda turvis fått gissa tar ni ett nytt bildpar.

När deltagarna är yngre kan ni välja bilder med samma tema, t.ex. husdjur, frukter, hårda leksaker eller sådant man kan plocka i skogen. Så här får gissningsleken en tydlig ram. Bilderna kan då också vara semantiskt (innehållsmässigt) nära varandra, t.ex. hus-tält, kastrull-stekpanna, lingon-blåbär, lejon-tiger, samt representera för barnen konkreta och bekanta saker. När bilderna påminner om varandra hjälper den innehållsmässiga samhörigheten att hitta rätt på väg mot målordet. "Om du har ett lejon, vad kan då din kompis ha för ett djungeldjur?".

Här finns bildkort du kan använda:

Bildkort

Tips! Med läskunniga barn kan ni använda ordkort. Det finns ordkort nere på sidan du kan skriva ut och använda.

Lekalternativ 3

I den här variationen får ni beskriva ett föremål utan att själv har sett föremålet. Deltagarna stoppar turvis ner sin hand i en påse, känner på ett föremål och beskriver föremålet medan det är inne i påsen, och låter de övriga gissa vilket föremål det är frågan om/själv gissa vad det är. Man kan också ha bara ett föremål i taget i påsen.


Lekalternativ 4

Ni kan också leka alternativ 1 eller 2 med varken föremål eller bilder. Då passar leken bra som ”pauslek”.

 

Vad leken stimulerar

  • Språkförståelse
  • Begrepp & benämningar
  • Berättande & ordflöde
  • Kommunikation

Ålder

  • 3 - 5 år
  • 5 - 7 år
  • 8 år eller äldre

Gruppstorlek

  • Par eller liten grupp
  • Stor grupp

Plats

  • Inne

Rekvisita, filer eller bilder att ladda ned