Skriv på förhand listor med ett lämpligt antal naturmaterial, t.ex. en grankotte, en grå sten, en tjock pinne, ett lönnlöv o.s.v. Använd både artnamn, färger och andra egenskaper (tjock, tunn, liten, stor, krokig, vass, rund) när du skriver materialet på listorna. Listorna kan alla vara olika sinsemellan.
Dela ut en lista till varje barn eller dela in er parvis eller i små grupper och lek sedan sakletare i skogen. När alla är färdiga går ni igenom materialet. Diskutera egenskaper och arter. Ni kan till slut slå ihop allas material och tillsammans sortera det enligt olika egenskaper (färg, form, storlek, vikt o.dyl), leka Kimslek eller ordna en naturtavla av föremålen.
• Kimslek går ut på att du lägger ut några föremål på marken och låter barnen titta på dem en stund. Benämn dem också tillsammans. Täck sedan över föremålen med en duk och plocka bort ett av dem. Ta bort duken och låt ett av barnen gissa vilket föremål som saknas. Variera lekens svårighetsgrad enligt barnens förmåga genom att öka och minska på antalet föremål.
Här nedan finns andra tips och variationer på leken:
Barnen får i uppgift att göra tio iakttagelser i naturen och skriva ner dem. Det kan vara konkreta saker t.ex. pinnar, stenar och växter som de ska beskriva (tjock pinne, randig sten, gul blomma o.s.v.) eller andra iakttagelser (stora granar med tjocka stammar, äng med olika blommor och gräs, högt berg, en flock med fåglar i skyn). Inspirera barnen att skriva utförliga beskrivningar genom att använda alla sina sinnen. Efteråt kan ni samlas och samtala om det som barnen skrivit.
När ni leker sakletare på skolgården kan listorna också innehålla redskap, leksaker och annat tillgängligt.
Ni kan också på ett visst område i naturen lägga ut föremål som inte hör dit. Barnen får nu parvis eller i liten grupp söka dem och skriva upp dem på ett papper.
Det går också bra att barnen inte skriver ner det de hittat utan tillsammans försöker komma ihåg det de sett. Efteråt kan ni tillsammans skriva ner det som barnen minns och sedan gå en ”kontrollrunda”.