Förslag på lekar:
Blås såpbubblor, bordtennisbollar, bomullstussar, pappersbitar, fjädrar. Blås ut låtsasljus med den egna pekfingertoppen som veke, först en puff, sedan ökande antal. Blås i visselpipa.
Bubbla luftbubblor genom sugrör i vattenglas. Suglekar med sugrör är stimulerande för munmotoriken. Sug olika typer av vätskor från vatten till yoghurt. Diskutera samtidigt hur smaken skiljer sig från varandra.
Andas in och andas ut så att revbenen vidgas. Barnen placerar händerna på revbenen och känner efter hur de utvidgas då de andas in och hur de sjunker tillbaka då de andas ut. Var uppmärksamma på att inte höja axlarna vid inandning!
Då barnen "andas rätt" är det dags att på utandningen ljuda olika språkljud. Detta går till så att barnen först ljuder så länge de kan med ett enskilt språkljud, t.ex. /sssss/ efter att ni andats in djupt. Efter detta kan barnen ljuda stegvis under utandning, /s/ - /s/ - /s/ - /s/ - /s/ - /s/. Det här övar regleringen av luftströmmen. Barnen håller händerna mot revbenen och känner att de "pumpar" då de ljudar stegvis.
Börja med väsljudet /s/ - det är lättast. Fortsätt sedan med /z/ (surrande biljud), därefter /a/. Exempel på ljud som är bra att använda i den här övningen: /s/, /z/, /f/, /m/, /n/, /ng/, /l/, /r/ och utdragna vokaler. Kombinera gärna med rolig fantasilek.
De här lekarna stärker utandningsmusklerna och på det sättet andningen. Så här blir en jämn luftstörm möjlig, vilket gör att utandningen är tillräckligt lång för en god röstanvändning.